Home Stiri Alina Profir: „Vinul nu a renuntat la mine”

Alina Profir: „Vinul nu a renuntat la mine”

by Radu Rizea
0 Comment
Alina Profir

Alina Profir

Alina Profir este un oenolog cu o experienta de peste 10 ani in podgoriile din Dragasani si din Crisana, crescuta printre viile din Dealu Mare, apoi specializata in Ingineria Alimentara la Universitatea Dunarea de Jos.

Care a fost momentul in care ati realizat ca destinul personal este legat de vin?

Vinul mi-a fost alaturi inca din copilarie, intr-o forma sau alta. In plus, am avut oportunitatea de a-mi incepe cariera la Cramele Halewood, sub mentoratul doamnelor Carmen Iacob, Roxana Murgulet si Lorena Deaconu, care mi-au oferit o viziune asupra rolului si potentialului feminin in arta vinului.

Deoarece parcursul meu in cariera nu a fost tocmai lin, au fost cateva momente cand am vrut sa renunt la vin, insa vinul nu a renuntat niciodata la mine. Intr-un astfel de moment, de cumpana, am realizat ca drumurile noastre se impletesc si se vor impleti mereu.

Ce stil de vin preferati, la modul general?

In general, prefer vinurile rosii. Mi se par mai complexe in “trup si suflet”.

Iubesc vinurile sincere, atipice, cu personalitate. Astfel de vinuri spun o intreaga poveste legata de oamenii, locul si anul in care au fost produse. Sunt vinurile pe care nu le gasim an de an la raft, insa, atunci cand le degustam, ne raman in memorie.

Cum alegeti diverse vinuri (branduri sau stiluri de vin) in functie de anumite momente – de sezon, de aniversare, de discutii calduroase sau amicale, de cine sofisticate sau de zi cu zi?

Deseori cumpar vinurile din curiozitate, imi place sa testez lucruri noi. Atunci cand aleg vinurile pentru a le savura alaturi de alte persoane, le selectez in functie de preferintele acestora insa am grija sa adaug si un vin cu caracteristici opuse. Discutiile cu si despre vin mi se par interesante, mai ales atunci cand starnesc controverse.

Care a fost pairingul perfect, memorabil, in care fiecare lucru implicat – vin, mancare, oameni – s-a asezat la locul sau?

Cele mai frumoase momente legate de vin au fost cele alaturi de persoanele care au venit la crama pentru o vizita sau o degustare. Enoturismul mi-a oferit multe clipe memorabile, mai ales in serile lungi de vara, atunci cand povestile vinurilor au fost completate cu povestile personale ale oaspetilor.

Cata putere de decizie au femeile in piata vinului din Romania?

Femeile au devenit tot mai vizibile si implicate in luarea deciziilor la nivel inalt pe piata vinului. Le regasim atat in zona de productie cat si in cea de promovare a vinului. In plus, se spune ca: „in spatele unui barbat de succes se afla o femeie puternica”. V-ati intrebat vreodata cine este femeia care se afla in spatele unui vin de succes?

Ce stiu femeile despre vin si nu stiu (inca) barbatii?

Femeile au tendinta sa priveasca fiecare vin realizat ca pe propriul copil. De aceea, consider ca pun un strop in plus de atentie, dragoste si suflet in fiecare pahar de vin pe care il realizeaza. Astfel, ele creeaza o legatura nevazuta cu cei care au ocazia sa le deguste creatiile.

In luna martie, Wines of Romania si-a propus sa onoreze rolul doamnelor in lumea vinului romanesc. Pregatim, de aceea, o serie de materiale – interviuri, articole si postari social media – care sa atraga atentia publicului asupra rolului femeilor in oenologie. Reveniti pentru noi portrete, iar pana atunci puteti citi mai jos despre:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES