Home Toate Dionis, musafirul lui Poseidon. Epavele, seifuri pentru comorile lichide din adancuri

Dionis, musafirul lui Poseidon. Epavele, seifuri pentru comorile lichide din adancuri

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment
Cele mai vechi vinuri din lume, imbuteliate in sticlele originale, s-au pastrat si au ajuns pana in zilele noastre din intamplare, in urma unor evenimente dramatice, cum ar fi naufragiile unor vase

Vinurile centenare salvate, intamplator sau nu, din resturile unor epave sunt fie expuse in muzee, fie au devenit punctele de atractie ale unor colectii particulare, obtinute de noii lor proprietari in urma unor licitatii inedite, la care s-au oferit sume record.

Iata cateva dintre povestile acestor vinuri, unice prin raritatea lor.

Amfore si Mamertino

Arheologii sicilieni din Palermo au descoperit, in vara anului 2021,o epava romana antica incarcata cu amfore folosite in principal pentru transportul vinului si uleiului de masline. Nava din secolul al II-lea i.Hr. s-a scufundat langa Isola delle Femmine, in Marea Mediterana, si a fost localizata la o adancime de aproximativ o suta de metri. La bordul epavei se aflau un numar considerabil de amfore de vin (Foto: Soprintendenza del Mare). Autoritatile apreciaza ca descoperirea este una dintre cele mai importante din regiune, in ultimii ani.

In timpul Republicii Romane, comertul cu vin din Sicilia era una dintre cele mai profitabile si raspandite activitati pentru antreprenorii locali. Un tip de vin sicilian cunoscut sub numele de Mamertino devenise atat de popular, incat a atras atentia lui Iulius Caesar insusi.

Amforele apar in incarcatura multor epave antice. In luna mai a anului trecut, a fost localizat un alt vas roman, in apropiere de insula siciliana Ustica. Descoperita la o adancime de 70 de metri, epava continea un depozit de amfore umplute cu vin din secolul al II-lea i.Hr. 

Seria de descoperiri a inceput in 2013, cand autoritatile au anuntat descoperirea unei nave romane. Aproape intacta, nava se odihnea la o adancime de circa 50 de metri in largul coastei genoveze. S-a descoperit ca transporta in jur de 50 de amfore, dupa cum a raportat la acea vreme Agenzia Nazionale Stampa Associata.

Surpriza din Marea Baltica

Epava unei goelete scufundata la 50 de metri adancime, ce se afla pe fundul Marii Baltice de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost descoperita, in 2010, de cativa scafandri care explorau arhipelagul finlandez Aland. La o cercetare mai atenta, a urmat o alta surpriza: mai multe lazi de sampanie, continand 168 de sticle, 148 fiind intacte. Dintre acestea, 47 erau sampanii Veuve Clicquot, imbuteliate intre anii 1839 si 1841.

Entuziasmul descoperirii i-a facut pe scafandri sa deschida una din sticlele de sampanie. Au constatat ca are un gust grozav, mediul in care au fost pastrate sticlele – la rece si in intuneric deplin – fiind unul ideal. Un studiu stiintific al compozitiei chimice a vinului, efectuat cateva luni mai tarziu, a aratat ca exista multe aspecte comune intre acest vin din secolul al XIX-lea si sampania moderna. Marea diferenta a fost continutul ridicat de zahar, un lucru normal daca tinem cont de preferintele consumatorilor de sampanie din secolul al XIX-lea. In Rusia – care era cel mai important client al caselor de sampanie – era un lucru firesc ca aristocratii sa adauge zahar in vin, la cina. 

Cu ajutorul unei analize chimice, o echipa de profesionisti a comparat „vinul baltic” vechi de aproape doua secole cu o sampanie Veuve Clicquot contemporana – asta pentru ca sansa a facut ca Veuve Clicquot sa fie un brand cunoscut, infiintat in 1772, care exista si astazi. Rezultatele analizelor au dezvaluit ca sampaniile recuperate de pe epava goeletei au continut mai scazut de alcool si continut mai mare de zahar fata de ve