Home Crame Recomandate Domeniile Prince Matei pregatesc o noua gama superpremium

Domeniile Prince Matei pregatesc o noua gama superpremium

by Wines of Romania
0 Comment
Domeniile Prince Matei

Marius Nae (director de producție) și Alin Lazarescu (director general) sunt oameni mai putin vizibili, dar cu o contributie enorma la succesul unuia dintre vinurile emblematice ale Romaniei – Prince Matei. De fapt, pentru mult mai mult de atat, din moment că – odată cu schimbarea acționariatului, in 2019 – brandul s-a extins asupra întregii podgorii, iar la Domeniile Prince Matei se produc azi si Cuvee Matei, Petit Matei, Nasty sau Bistrot.

Domeniile Prince Matei – terroir si vie veche

Crama din Zoresti, Dealu Mare, s-a nascut la sfarsitul anilor ’90, ca parte a companiei Vinarte, si a intrat rapid in preferintele iubitorilor de vin, odata cu lansarea primei editii Prince Matei, in 1998. In 2019, urmare a unui amplu proces de restructurare, crama din Zoresti a devenit parte a Vintruvian Group, alaturi de Via Viticola Sarica Niculitel. Au urmat extinderea portofoliului si un proces de rebranding, iar astazi continua dezvoltarea cramei, prin cresterea capacitatii de productie si constructia de facilitatati dedicate turismului enologic.

Vinurile Domeniilor Prince Matei sunt numite deseori “vinuri de terroir”. Ce inseamna acest lucru? Marius Nae ne face pe scurt “inventarul” – in primul rand este vorba despre expozitie, despre cat soare primesc cele doua dealuri pe care cresc strugurii, Dealul Zorilor si Teganeanu. Apoi, despre structura foarte echilibrata a solului, cu o combinatie ideala de pietris, argila si calcar. 

Nu in ultimul rand, varsta viilor, de peste 30-40 de ani, inseamna radacini adanci, care trec prin toate straturile si ofera strugurilor seva plina de minerale de care au nevoie pentru a naste vinuri memorabile. La aceasta varsta, viile produc in mod natural mai putini struguri, iar recoltele, dupa ce sunt alesi cei mai buni struguri, ajung la doar 4,5-5 tone pe hectar.

Prince Matei Merlot vs. Aligote Sarica Niculitel