Niklas Ridoff, WineTourism.com: “In enoturism, ai o singura sansa sa faci o impresie buna”

by Radu Rizea
0 Comment
enoturism

Niklas Ridoff este CEO-ul WineTourism.com, o platforma noua, dar cu crestere rapida, moderna si extrem de ofertanta. Da, asa cum spune si numele, se ocupa de enoturism. Intr-o lume care incet-incet revine in miscare, dupa paralizia pandemica de doi ani, eram curiosi de modul in care vinul romanesc isi poate castiga faima binemeritata prin turismul vitivinicol, iar Niklas a fost bucuros sa ne raspunda catorva intrebari.

enoturism 2

De ce este important enoturismul pentru producatorii de vin?

WoR: In primul rand – ai fost vreodata in Romania?

Niklas Ridoff: Am fost la Sibiu, acum vreo opt ani, si am urcat pe Muntele Fagaras, am facut drumetii timp de o saptamana, si a fost cu adevarat frumos. Dar a fost singura data cand am vizitat Romania. Data viitoare, in loc sa ma concentrez pe drumetii, sper sa pot sa ma concentrez pe vin.

WOR: De ce este important enoturismul pentru producatorii de vin? Cramele noi, si mai ales cele mai mici, nu o vad ca pe o investitie buna – salariile suplimentare pe care trebuie sa le plateasca nu sunt acoperite de vanzari. Nu exista niciun beneficiu imediat…

Niklas Ridoff: Sunt de acord ca este o investitie, si una importanta daca nu ai deja o infrastructura turistica in functiune. Dar este o investitie in adevaratul sens al cuvantului – investesti intr-un flux constant de venituri in viitor. Trebuie sa calculezi pragul de rentabilitate. Asta va depinde de crama, de regiune si de tara in care te afli. Exista o investitie, dar exista mai multe moduri de a o configura. Poti fi mai mult sau mai putin ambitios cu privire la cati bani vei investi.

Ca sa faci enoturism nu trebuie sa faci altceva decat sa te pui la dispozitie in crama ta, sa le aratati vizitatorilor crama si imprejurimile si sa spui o poveste. Și asta este cel mai important – povestea. Aceasta este frumusetea enoturismului – cand oamenii vin sa te viziteze, nici nu trebuie sa oferi vin – bine, ar trebui, si multi il vor accepta cu bucurie – dar cea mai importanta este povestea. Le poti spune despre istoria cramei, despre cum ai inceput sa produci, despre istoria familiei, despre cum ai ajuns sa ai podgorie, despre istoria locurilor si istoria strugurilor.

Atata timp cat esti deschis si primitor si ii faci pe oameni sa simta ca fac parte din povestea care este unica pentru crama ta, ai reusit in turismul vinicol. Nu trebuie sa te pierzi in spatii uriase de cazare, infrastructura, sali moderne de prezentare sau degustare, atat timp cat esti acolo si le oferi vizitatorilor o poveste autentica. Din experienta noastra, pe site-ul nostru, atunci cand un vizitator are o experienta placuta, va ajunge sa cumpere acel vin, fie la usa pivnitei, fie ulterior, va vizita site-ul cramei si unii se vor inscrie la newslettere.

WOR: Și ajungem la promovarea prin “cuvantului transmis din gura in gura”, care este extrem de importanta, in principal pentru cramele mai mici, care nu au sticle de vin pe fiecare raft de supermarket. Daca iti plac povestea si vinul – nu trebuie sa te indragostesti de vin, dar tot il vei recomanda, pentru ca ii cunosti povestea.

Niklas Ridoff: Absolut. Și privind putin in viitor, mai ales pentru Romania, este o mare oportunitate si, de asemenea, o mare provocare. Oportunitatea este ca este o tara vinicola foarte tanara. Investitiile facute acum in enoturism nu se fac doar in dotari moderne, ci si in mentalitate moderna. Este important sa fim constienti de asteptarile vizitatorului modern de vin.

Iar vizitatorul modern de vin este mai tanar, este mai probabil sa se documenteze si sa isi faca rezervarile online si pune totodata accent pe capacitatea de planificare, dar si pe posibilitatea de a ramane spontan. Prin urmare, este o provocare sa captezi consumatorul modern. Dar daca o faceti cu succes, cred ca acest lucru ar aduce avantajul competitiv de care are nevoie o tara precum Romania.

WineTourism.com - o platforma de enoturism cu peste 4000 de crame

WoR: WineTourism.com o face cu succes? Am vazut ca exista peste 3.000 de oferte pe site-ul dvs. – si asta doar pentru Franta si Italia…

Niklas Ridoff: Da, sunt peste 4.000 de crame in total, dar raspandirea noastra este eurocentrica, tarile traditionale – Italia, Franta, Portugalia, Germania si Spania – fiind cel mai bine reprezentate, dar asta e destul de firesc, acolo sunt cele mai multe crame. Dar facem eforturi pentru ca ofertele site-ului nostru sa fie globale. Suntem reprezentati in 45 de tari, avem deja cateva crame in Romania si stim ca este important sa ne globalizam si sa acoperim aceste noi tari emergente. Exista mult potential acolo, dar si multe provocari.

enoturism

Investitia in enoturism inseamna si dezvoltarea comunitatilor locale.

WOR: Investitia in enoturism inseamna si dezvoltarea comunitatilor locale. Un punct de degustare creeaza cel putin patru sau cinci locuri de munca. Intre timp, turistii s-ar putea sa nu vina doar la o degustare, vor trebui sa faca cumparaturi la nivel local, desi s-ar putea sa cumpere doar apa si gustari, vor incerca restaurante locale… Dar noi am inceput sa investim in podgorii in anii ’90, apoi am investit in crame, abia acum a venit momentul sa dezvoltam enoturismul. Dar exista inca problemele legate de infrastructura… Cum vedeti Romania si serviciile de enoturism din punct de vedere al accesibilitatii?

Niklas Ridoff: Sunt de acord, si asta cred despre momentul in care se afla turismul vinicol romanesc. Este o impresie generala, mi-ar placea sa merg mai mult in Romania si sa o experimentez direct, dar ceea ce stiu este ca trebuie sa incepi de undeva si sa construiesti vinul romanesc in constiinta consumatorului. Și sa nu ma intelegeti gresit, dar majoritatea consumatorilor vad Romania ca pe o noua tara a vinului. Desigur, in Romania se stie ca nu e adevarat, probabil ca aveti una dintre cele mai vechi istorii in vinificatie, dar asta nu se regaseste in constiinta consumatorilor moderni.

Ceea ce trebuie facut, si asta face Wines Of Romania, este sa creezi aceasta prezenta, aceasta constientizare. Urmeaza un drum lung si nu exista scurtaturi, este o munca lenta si constanta. Cuvantul transmis din gura in gura este un instrument puternic la inceput, dar este si o componenta lenta. Asa ca trebuie sa raspandesti vestea, sa fii activ online, sa difuzezi mesajul prin alte organizatii de vin si sa participi la evenimente si festivaluri de vin. Trebuie sa te asiguri ca ai un mesaj bun si ca acesta iese in lume. Cand oamenii vor afla despre Romania, vor incepe sa vina acolo, abia apoi incep problemele legate de enoturism, de infrastructura…

Inteleg ca sunt regiuni mai bine pozitionate decat altele, care ar trebui sa fie primele promovate, precum Dealu Mare, care se afla in afara Bucurestiului si are o infrastructura de transport mai buna. Sau Dobrogea, langa Constanta. Cred ca are sens sa te concentrezi la inceput pe punctele tale forte. Și apoi, urmatorul pas este ceea ce se intampla in timpul vizitei cramelor.

Oamenii trebuie sa aiba o intelegere clara a ceea ce este enoturismul. Ei nu trebuie sa o vada ca pe o investitie costisitoare, trebuie sa fie constienti de ceea ce inseamna enoturismul – vizitatorul modern doreste o fiabilitate si predictibilitate a serviciilor, a ceea ce vor primi, mai ales atunci cand nu aveti o istorie, un istoric de credit in ochii consumatorului.

Trebuie sa faci o prima impresie buna si trebuie sa existe o explicatie foarte clara a ceea ce vor primi – acest tip de degustare, atatea vinuri, iar acea promisiune trebuie indeplinita. Am avut aceasta problema cu multe crame care vad enoturismul ca pe o activitate secundara.

Se intampla ca o crama sa sune si sa anuleze o vizita cu o zi inainte sau chiar in ziua vizitei, uneori dintr-un motiv intemeiat, pentru ca s-a intamplat ceva si nu au putut sa puna gasi o persoana care vorbeste limba turistilor, sau unele probleme care impiedicau gazda sa participe, trebuiau sa acorde prioritate recoltei sau altceva. Și asta e in regula, se intampla, dar stiu si ca asta este o problema de atitudine pentru multe crame care nu si-au interiorizat valorile turismului vinicol. Și trebuie sa fii foarte atent pentru ca primesti o singura sansa cand vine vorba de prima impresie si cand depinzi de ce vor spune vizitatorii despre tine mai departe.

30-40% dintre clientii interesati de enoturism sunt din Statele Unite

WOR: Este mai usor sa ai un calendar stabilit. Sa zicem ca nu se fac vizite in timpul recoltarii sau ca vizitatorii nu au acces in pivnita in timpul fermentatiei…

Niklas Ridoff: Da, si asta ar insemna crearea si respectarea asteptarilor. Pe de alta parte, sezonul recoltei este o mare oportunitate, multi oameni ar dori sa vina in Romania sa vada ce se face, ce se intampla in timpul recoltarii. In alte parti ale lumii nu sezonul recoltei nu este evitat, ba chiar se organizeaza evenimente speciale pentru acesta.

WOR: De unde vin clientii care folosesc WineTourism.com?

Niklas Ridoff: Majoritatea vin din Statele Unite, vreo 30-40%, iar pentru ei cea mai populara destinatie este Italia. Avem multi clienti din Marea Britanie, Olanda si, bineinteles, din Italia si Franta. Dar acesta este doar fluxul natural, fara ca nimeni sa-l dirijeze. Exista multe modalitati de a orienta aceste audiente. Nu este nevoie de multe informatii pentru a convinge un american care vrea sa mearga in Franta sau Italia, unde stie la ce sa se astepte, sa aleaga o alta experienta de vin, pentru ca nu este ingust la minte. Daca ii prindeti in stadiul potrivit al ciclului de planificare, sunt dispusi sa mearga in Spania, Portugalia sau alte destinatii.

WOR: Aveti pe site o multime de ghizi locali…

Niklas Ridoff: Da, vorbim mult despre crame pe site-ul nostru, dar ceea ce ne dorim cu adevarat pentru noi este sa oferim o experienta de vin autentica, mai degraba decat doar vizite la crame. Asa ca, asa cum ati mentionat, am inceput sa folosim sommelieri locali, ghizi locali, alti organizatori de evenimente din acea tara, care ofera experiente de vin.

La inceputul verii am inceput sa punem ghiduri locale pe site si au existat o multime de raspunsuri pozitive. Este o completare minunata pentru enoturism– cramele pot oferi o degustare excelenta, dar este o experienta limitata. Un ghid poate crea pachete mai complexe. Clientii prefera sa aleaga un pachet in care sa petreci un weekend, sa vizitezi mai multe crame, nu doar una, cu cazare organizata, pranzuri, cine, transport organizat… Asa ca este important sa ai ghizi care pot satisface diferite tipuri de clienti, care pot aduce un expert sau un somelier la o cabana sau la barul sau restaurantul hotelului…

WoR: Doar pentru a fi clar pentru cititorii nostri – cat de mare este audienta dvs.?

Niklas Ridoff: Deoarece suntem relativ noi si inca in crestere, avem aproximativ 100.000 de vizitatori pe luna pe site-ul nostru si avem peste 4.000 de crame si ghizi locali. Dar avem o rata de conversie mare, majoritatea vizitatorilor care descopera site-ul au tendinta de a ramane aici, ii vedem revenind, chiar venind pentru a treia oara, cateva luni mai tarziu, si abia atunci se face rezervarea.

Ne asteptam la o crestere semnificativa in vara viitoare, daca nu exista nicio alta criza care ar putea afecta tiparele de calatorie, dar oricum noi jucam jocul pe termen lung. Nu vrem sa fim o simpla platforma de tranzactii sau rezervari, trebuie sa fim o piata si un punct de informare in care vizitatorii descopera vinuri noi si crame noi, asa ca este important pentru noi sa oferim multe informatii, o multime de crame, nu doar rezervari.

Pasul principal pentru noi este sa ne largim acoperirea, de la platforma centrata pe Europa care suntem acum, la o adevarata platforma globala. Daca luati ca exemplu Romania, cred ca avem acum vreo 20 de crame, o oglinda palida fata de cele 400-500 de crame pe care le aveti.

WoR: Și macar 100 merita vizitate…

Niklas Ridoff: Cel putin! Asa ca exista multe tari in aceasta situatie si dorim sa ne extindem prezenta acolo, si in afara Europei. Și vrem sa oferim cat mai multe experiente unice – toate sunt experiente, dar experientele unice sunt cele care atrag vizitatorii. Gandindu-ma la Romania, ma gandesc la cat de mult poti adauga – iesiri in aer liber, salbaticia neatinsa si alte bogatii culturale care se adauga experientei vinului.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES