Jidvei, viata noua la 74 de ani

by Radu Rizea
0 Comment
Jidvei

Jidvei

Cand unii se pensioneaza, altii se relanseaza. Se reinventeaza. Devin ceea ce are lumea nevoie, iau tot ceea ce au primit si dau inapoi, uneori chiar mai mult decat se poate masura.

In liniste, si fara sa anunte pe nimeni, cei de la Jidvei au avut campanii de „corporate social responsibility”, cu mult inainte ca aceasta expresie sa bantuie holurile corporatiilor din Romania. Scolile, gradinitele si, mai ales, oamenii din zona, stiu cel mai bine. Dintr-un IAS supradimensionat si o podgorie facuta sa produca mult, reinvestind mare parte din castiguri, pas cu pas, cu replantari, cu retehnologizare, atragand oameni tineri in functii de decizie si cu o noua generatie de oenologi, noua familie Jidvei a ajuns sa castige marile medalii de aur ale unora dintre cele mai importante concursuri de vin din lume.

Reconstructia si reinventarea Jidvei incep, practic, de la privatizarea fostului IAS, in 1999. Primii pasi spre recunoastere sunt distilatele lansate in 2002, apoi cupajele Tezaur, in 2003 si, in cele din urma, declaratia de intentie semnata in 2010, odata cu lansarea gamei Nec Plus Ultra. Intre timp, intrasera pe rod hectarele de vie replantate pe locul fostelor vii „de volum”, iar vinurile care urmau sa castige recunoasterea expertilor din intreaga lumea deveneau un proiect plauzibil.

In 2011 apare primul Eiswein, un vin-desert pretios, din struguri culesi dupa multe nopti consecutive de inghet, lucrat cu aceeasi atentie si pasiune ca orice vin de top al unei crame mici. 

Cumva de inteles, dat fiind ca Jidvei ramane, in ciuda suprafetei mari de gestionat, o afacere de familie. 2012, insa, vine cu doua promisiuni – Mysterium si Owner’s Choice – doua game care, la un deceniu de la lansare, demonstreaza nu doar o crestere clara de la un an la altul, ci si flexibilitate, adaptabilitate si atentie la cerintele pietei. Lucruri care, alaturi de promisiunea de a produce cel mai bun vin pe care conditiile recoltei il permit, au readus Jidveiul la acelasi nivel de recunoastere pe care il castigase acum patru-cinci sute de ani, cand Transilvania se numea Weinland – Tara Vinului.

Calitatea vinurilor Jidvei este una dintre cele mai importante valori care ne ghideaza din 1999 si care ne-a ajutat sa ducem mai departe o traditie inceputa in 1949, prin investitii constate si consistente. Ideea cu care am pornit la drum a fost aceea ca Jidvei sa devina o companie integrata, de la butuc la sticla cu vin. In acest moment, suntem cel mai mare producator din Romania care produce vin folosind doar struguri din propriile plantatii viticole, iar plantatiile sunt infiintate cu material viticol saditor din cadrul propriei Școli de vita-de-vie, prima scoala privata din tara.

Aceasta decizie foarte curajoasa a fost motivata de dorinta de a crea vinuri care sa reflecte cat mai veridic specificul terroir-ului local, acum D.O.C. Jidvei. Ne-am dorit ca iubitorii de vin sa simta, cu adevarat, gustul tipic al vinurilor din inima Transilvaniei – o mostra de autenticitate si unicitate -, lucru imposibil de realizat daca am fi folosit struguri si din alte exploatatii viticole.”, spune Maria Necsulescu, Director general adjunct Jidvei.

Plantatiile viticole aflate in arealul delimitat D.O.C. Jidvei sunt pozitionate, pe valea Tarnavelor, intre 250 si 500 metri altitudine, pe versanti cu expozitie sud-vestica. Raurile Tarnava Mica si Tarnava Mare creeaza un microclimat specific, iar diferentele considerabile de temperatura intre noapte si zi, expunerea solara si ceturile toamnelor tarzii ajuta strugurii sa castige in complexitate aromatica, pastrand aciditatea ridicata specifica zonei.

D.O.C. Jidvei nu inseamna doar caracteristici tipice de mediu, ci si respectarea unor rigori legislative care se refera la densitatea si puritatea soiurilor, controlarea productiei la hectar in functie de soiurile de struguri si de vinurile care urmeaza a fi obtinute, calitatea recoltei si a vinurilor obtinute. De asemenea, sunt reglementate practicile oenologice si tehnologiile de obtinere a vinurilor, tratamentele admise si caracteristicele de productie. Trebuie urmate anumite directii legislative in ceea ce priveste caracteristicle analitice si organoleptice ale vinurilor, dar si pentru modul de prezentare si etichetare al produselor”, spun reprezentantii companiei.

Cel mai mare producator de Feteasca Regala din lume

Jidvei s-a remarcat ca fiind cel mai mare producator de vinuri albe din Romania, dar schimbarile climatice din ultima vreme ne permit si realizarea vinurilor roze si rosii cu corp lejer-catifelat, pline de prospetime si arome incantatoare. În continuare, din suprafata totala de 2.500 hectare de care dispunem, cea mai mare pondere in structura plantatiilor – 15 soiuri – o au soiurile de struguri albi. Peste 1.000 hectare sunt plantate cu Feteasca Regala si cu Sauvignon Blanc – 738 hectare, respectiv 342 hectare. Suntem chiar cel mai mare producator de Feteasca Regala din lume si detinem una dintre cele mai mari suprafete de Sauvignon Blanc cultivata intr-o singura exploatatie viticola din Europa.

Conceptul de business de familie se reflecta in tot ceea ce facem, in modul in care ne raportam la consumatori, in modul in care interactionam cu partenerii, angajatii si comunitatea. Noi nu vorbim despre Jidvei ca despre o afacere, ci ca despre o mare familie, iar prin tot ceea ce am construit si vom construi, ne dorim sa contribuim la un viitor mai bun pentru urmatoarele generatii”, adauga Maria Necsulescu, Director general adjunct Jidvei.

Însa potentialul vitivinicol al zonei a fost exprimat in vinuri remarcabile inca din cele mai vechi timpuri, aceasta zona fiind numita Tara Vinului sau Weinland, in epoca feudala. Astfel, soiurile autohtone, dar si cele internationale, au gasit aici conditii prielnice de dezvoltare, reusind sa surprinda specificitatea Podgoriei Jidvei. Soiurile reprezentative pentru portofoliul nostru sunt Feteasca Regala, soi identificat pentru prima oara la inceputul secolului XX chiar in apropiere de Jidvei, si Sauvignon Blanc, acesta fiind o revelatie deoarece s-a adaptat atat de bine regiunii incat a dezvoltat o tipicitate extraordinara prin note si arome unice. 

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES