Liviu Dumitrache, Da Bacco: Accent pe soiuri locale, curaj la export!

by Wines of Romania
0 Comment
Liviu Dumitrache

Da Bacco este una dintre povestile de succes, in peisajul antreprenorial romanesc, pornita cu o idee, o intuitie, 500 de euro si doua masini imprumutate. Astazi, compania se numara printre cei mai importanti furnizori de servicii viticole, de la pregatirea terenurilor pana la plantare. Da Bacco s-a numarat, de asemenea, printre partenerii Wines of Romania in organizarea concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, iar astazi se prezinta in fata cititorilor nostri cu un tablou „la minut” al lumii vinului autohton, intr-un interviu oferit de Liviu Dumitrache, directorul de vanzari al companiei.

Wines of Romania: Numarul de producatori de vin din Romania, in ultimii ani, a fost in continua crestere. Cum se traduce acest lucru in afacerea dumneavoastra?

Liviu Dumitrache: Compania a obtinut rezultate din ce in ce mai bune in fiecare an, dar si investitiile au fost tot mai mari. An dupa an, intreg profitul a fost reinvestit in utilaje performante, detinand astazi o gama variata de tractoare, buldozere, excavatoare, freze, combinatoare, masini de recoltat, masini de plantat etc. Dispunem in total de peste 40 de tractoare de la 90 la 500 CP, 12 excavatoare de la 4 la 15 t, 4 masini de plantat cu sistem GPS, 10 combine de recoltat, diverse utilaje pentru pregatirea fina a terenului (freze, cultivatoare), remorci si multe alte unelte si accesorii.

Astfel, in ultimii ani s-a dezvoltat puternic baza materiala necesara implementarii proiectelor de reconversie in viticultura, s-a recrutat forta de munca din Asia pentru a creste capacitatea de implementare a proiectelor, s-a inaugurat magazinul de la Focsani specializat in viticultura si pomicultura, s-a lansat un magazin online pentru a putea fi accesibili la nivel national, s-au initiat noi parteneriate cu noi furnizori externi care pot oferi produse inovative si cu un bun raport calitate/pret, s-a abordat piata Republicii Moldova unde am reusit in 2022 sa plantam mecanizat primele hectare de vita de vie.

WoR: Cum ii ajutati pe producatori sa obtina cel mai bun vin pe care il permite acel an? In care parte a drumului de la strugure in pahar va implicati cel mai mult?

L.D.: Ajutam producatorii furnizandu-le toata gama de produse si servicii necesare infiintarii unei plantatii de la A la Z, a irigarii acesteia, a intretinerii si exploatarii intr-un mod eficient.

Ne implicam in toate etapele de infiintare si intretinere a viilor. Astfel, activitatea noastra incepe cu pregatirea terenului (defrisare supraterana si subterana, decopertare si nivelare, scarificare, desfundat, fertilizare, pregatire fina) si continua cu plantarea mecanizata a butasilor de vita de vie, instalarea sistemelor de sustinere si protectie, recoltarea mecanizata, furnizarea gamei complete de utilaje, materiale, unelte si accesorii necesare ingrijirii corespunzatoare a plantatiei.

Cu alte cuvinte, activitatea noastra se desfasoara doar in plantatie.

Da Bacco

WoR: Cum se intrevede viitorul vinului romanesc, daca se mentine aceeasi tendinta de crestere, atat in calitate, cat si in volum?

L.D.: Cred  ca producatorii romani ar trebui sa abordeze cu mai mult curaj pietele externe, urmand modelul cramelor din Republica Moldova, valorificand potentialul vinurilor obtinute din soiurile romanesti. In ultimii ani, in tara noastra se observa o imbunatatire a sectorului oenologic, existand o gama variata de vinuri din soiuri autohtone, de la vinuri albe la vinuri roze si rosii, care pot concura cu usurinta cu cele din Franta sau Italia. Avem soiuri valoroase care, cu siguranta, ar fi foarte apreciate si de consumatorii din afara tarii.

WoR: Ce credeti ca fac bine sau, dimpotriva, ca nu fac inca suficient de bine producatorii romani de vin?

L.D.: Un lucru bun pe care il fac producatorii romani de vin este ca sunt deschisi si importa tehnologie de ultima generatie, atat in camp, cat si in crama. 

Pe de alta parte, un lucru mai putin bun ar fi ca apeleaza la consultanti din alte tari, care aplica  in camp tehnologiile specifice tarilor de bastina, neadaptate la clima si solurile noastre, desi Romania are multi profesionisti buni si cu experienta, care pot ajuta producatorii romani sa fie din ce in ce mai eficienti.

WoR: Care credeti ca este, in prezent, locul vinului romanesc intre vinurile lumii?

L.D.: Pentru a fi eficienti si competitivi pe o piata din ce in ce mai concurentiala, producatorii romani ar trebui sa acorde o atentie deosebita soiurilor autohtone, ce au un potential senzational pentru obtinerea unor vinuri de calitate. In acest fel, vinul romanesc s-ar diferentia de vinurile lumii si soiurile autohtone ar castiga apreciere la nivel international.

WoR: Cum vedeti initiativa acestui concurs? Cum il imbunatatim in 2024?

L.D.: Fiind parte din poveste si contribuind la obtinerea vinurilor de aur prin plantatiile infiintate, sunt incantat ca exista astfel de initiative de rasplatire a pasiunii si straduintei viticultorilor romani. Consider ca prima editie a concursului a fost una reusita si foarte apreciata.

Din punctul meu de vedere, concursul ar putea fi imbunatatit prin implicarea studentilor de azi, ce reprezinta fermierii de maine. Astfel, acesta ar putea cuprinde doua categorii: una a studentilor si una a viticultorilor cu experienta.

Felicit organizatorii si concurentii pentru implicarea si munca depusa si ii asigur ca noi, Da Bacco, vom raspunde intotdeauna afirmativ evenimentelor cu si despre viticultori si pomicultori!

Liviu Dumitrache - Da Bacco

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES