Home Stiri „Lucrez intr-o crama si gust vinuri”

„Lucrez intr-o crama si gust vinuri”

by Robert Heizer
0 Comment
crama

Intr-o crama tot ce trebuie sa faci este sa gusti vinul. Corect, dar incomplet! Daca ar fi asa, cine nu si-ar dori sa lucreze intr-o crama? Este oare asa de usor si frumos tot timpul? Ce trebuie sa faci sa ajungi si tu sa lucrezi intr-un astfel de domeniu?

Ce trebuie sa faci ca sa lucrezi in viticultura?

In primul rand ai nevoie de pasiune si respect pentru vita-de-vie si pentru vin. Apoi, pentru a putea lucra in domeniul viticulturii, ai nevoie de practica si de stagiatura. Bineinteles, daca vrei sa o faci intr-un mod profesional si la un nivel superior, vei avea nevoie si de o specializare in domeniu. Fara studii de profil horticol, poti cel mult sa fi angajat ca muncitor necalificat in agricultura.

Ce inseamna stagiatura in viticultura? Cred ca mai intai trebuie sa explic termenul, din moment ce nu prea se mai practica in Romania acest lucru. Stagiatura este un proces de indrumare a unui viitor angajat de catre un mentor specialist (angajat deja existent in unitatea respectiva). Mentorul este cel care il invata pe stagiar ce are de facut pentru a indeplini corect toate sarcinile viitorului post ocupat. Stagiatura in domeniul vitivinicol este dificila si rar intalnita. Asta datorita lipsei constante de personal si mentori, timp de acomodare, de invatare si de intelegere a proceselor tehnologice de productie si prelucrare. 

De foarte multe ori un tanar angajat, specialist (cu diploma de inginer care atesta acest lucru), este pus in fata unui munte de responsabilitati, caruia nu stie cum sa-i faca fata si cum sa-l gestioneze. Acest fapt se datoreaza lipsei de experienta si lipsei unui mentor. 

Ei bine, in Romania noi spunem ca „furam meserie”. Cu alte cuvinte, suntem nevoiti sa apelam la mentori de la alte crame, care sa fie dispusi sa ne impartaseasca din cunostintele lor sau ajungem chiar sa cautam in afara tarii un mentor dispus sa ne ajute sa dobandim minimum de indemanare in meseria aceasta atat de frumoasa. 

Cu siguranta informatia nu vine peste noapte si astfel ajungem sa petrecem primii 2-3 ani ca stagiari, pe bani putini si ore multe de lucru, in speranta ca la un moment dat, vom fi si noi in postura de mentori. Avantajul acestor 2-3 ani de stagiatura este ca te antreneaza, atat fizic, cat si psihic, pentru a putea gestiona in mod optim si disciplinat toate procesele tehnologice necesare intr-o podgorie.

Munca in Crama

De ce nu lucreaza toata lumea intr-o crama?

Ajuns intr-o crama, iti dai seama ca trebuie sa dai dovada de tenacitate si disciplina in mod constant. Munca este grea si multa, de foarte multe ori fizica si extenuanta, practicata in conditii de umezeala si temperaturi scazute (cu exceptii), iar pentru asta ai nevoie de o echipa cu care sa poti da un rezultat pozitiv. 

Afirm ca se lucreaza in conditii de umezeala, deoarece pentru un rezultat de calitate, este nevoie de o igiena impecabila pe tot parcursul procesarii si maturarii vinului. Asta consta in spalarea, dezinfectarea cu solutii si clatirea cu apa a tuturor cisternelor, furtunelor, pompelor, cuvelor si a altor dispozitive si echipamente folosite, care pot lua contact cu strugurii/ mustul/ vinul pe tot parcursul lor, din camp pana in sticla, ca produs finit.

Munca este una fizica, pentru ca majoritatea echipamentelor sunt grele si de multe ori este necesara colaborarea a minim doi angajati pentru manipulare. Ca de exemplu, manipularea liniilor de procesare, de transvazare si de imbuteliere, ce adesea contin pompe, furtune, prese, deschiorchinatoare, filtre si diverse fitinguri fabricate din inox. Iar daca vine vorba de maturarea vinului in butoaie de lemn, acestea trebuie intretinute, igienizate, mutate si curatate periodic. Munca deloc usoara!

Activitatea intr-o crama este una complexa si dificila. Nu toata lumea se poate acomoda cu ritmul si dificultatile ei. De aceea sunt si foarte putini specialisti care se pot numi si mentori in acest domeniu. Multe crame din Romania inca apeleaza la specialisti din afara tarii, pe care ii aduc cu greu si pe bani foarte multi (comparativ cu economia romaneasca) in perioada campaniilor de recoltare, pentru a gestiona procesele de vinificare si procesare a strugurilor.

Satisfactia si beneficiile muncii depuse intr-o crama…

Unul dintre beneficii este acela de a avea in grija activitatea de verificare si consemnare a dezvoltarii si evolutiei vinului. Aceasta consta in degustarea sistematica a vinului din toate vasele pastratoare de licoare bahica atat de muncita pentru a ajunge aici. Notarea si observarea evolutiei vinului este o sarcina de mare responsabilitate si o etapa foarte importanta in aducerea vinului la calitatea dorita. 

Afirmatia „Corect, dar incomplet!” isi are explicatia mai sus: intr-o crama este mult de munca, dar la un moment dat, pe aceasta scara a stagiaturii si a experientelor acumulate poti sa ajungi sa ai o astfel de sarcina in fisa postului! Trebuie doar sa ai determinarea, pasiunea si anduranta de a ajunge acolo.

Satisfactia apare in momentul in care consumatorii incep sa vorbeasca de vinul (munca) respectivei crame. Laudat este doar produsul iesit din Crama, desi stim cu totii ca este o intreaga echipa in spate, oameni care se ocupa de plantatia de vita-de-vie, de crama si de procesarea strugurilor, de pastrarea si imbutelierea vinului, de partea logistica si cel care se ocupa de ghidarea tot procesului spre un rezultat mai bun.

Satisfactia tuturor este zambetul si aprecierea pe care o acorzi tu acelei inghitituri de vin si a acelei sticle cumparate si recomandate mai departe pentru calitatea ei!

Satisfactia intr-o crama

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES