Home Toate NFT – Un cod ce defineste autenticul

NFT - Un cod ce defineste autenticul

by Mihaela Cojocaru
0 Comment
Nft

Trebuie sa recunosc ca nu sunt o pasionata de tehnologie, dar, in calitate de investitor in domeniul vinului, incep sa ma intereseze NFT-urile, ca o forma de garantie a autenticitatii achizitiei mele. Am citit mult pe aceasta tema si chiar astept cu nerabdare sa detin primul meu vin cu NFT. Haideti sa vedem impreuna ce sunt acestea in detaliu si diferitele lor aplicatii în industria vinului.

Ce este un NFT?

NFT-urile, sau token-urile nefungibile, devin din ce in ce mai populare in intreaga lume ca mijloc de reprezentare si de schimb de bunuri digitale unice, cum ar fi opere de arta, bunuri imobiliare sau obiecte virtuale. Initial, au fost dezvoltate pe blockchain-ul Ethereum ca modalitate de a reprezenta obiecte digitale unice, cum ar fi operele de arta sau obiectele virtuale din jocurile online.

Ele constau intr-un token digital care poate fi cumparat, vandut si tranzactionat ca orice alta criptomoneda, dar, spre deosebire de criptomonede precum Bitcoin, care sunt interschimbabile, NFT-urile reprezinta bunuri unice si nu pot fi inlocuite cu alte token-uri.

NFT – Un cod ce defineste autenticul

Cand au fost menționate pentru prima data?

In 2014, un NFT a fost mentionat pentru prima data de Kevin McCoy, care a creat si a batut primul sau NFT numit "Quantum" si l-a vandut pe 3 mai 2014. Acelasi NFT este astazi de vanzare pe piata pentru 1,47 milioane de dolari.

Credeti ca ar putea deveni obisnuita ca acestea să fie folosite pentru a reprezenta bunuri tangibile, cum ar fi vinul?

Raspunsul este cu siguranta da! In ultima vreme, aceasta tehnologie incepe, din ce în ce mai mult, sa atraga atentia pentru a reprezenta sticle de vin unice si valoroase. Investitiile in vin au depasit acum pietele bursiere, imobiliarele si arta clasica, inregistrand o crestere de aproximativ 240% pe o perioadă de zece ani – vom discuta acest lucru intr-un webinar, în cadrul Comunitatii Wines of Romanaia, in lunile urmatoare. 

Cum functioneaza?

Atunci cand cumparati un vin cu o eticheta NFT, primiti un cod QR de la platforma unde este gazduit vinul. Valoarea acestuia este legata de cea a achizitionarii sticlei, care este o piesa unica, in editie limitata, nereproductibila, a carei originalitate este certificata.

Este posibil sa se fure un NFT?

Puteti copia fisierul media in acelasi mod in care faceti o captura de ecran sau produceti o imprimare a unei imagini originale. Cu toate acestea, proprietatea asupra NFT si asupra lucrarii originale va ramane pe numele dumneavoastra, ceea ce va confera dreptul de autenticitate.

In acest fel, toate transferurile de proprietate asupra sticlei vor putea fi urmarite si chiar si conditiile de depozitare vor fi mai bune, deoarece vinul nu va fi niciodata mutat. Doar imaginea virtuala a NFT va trece de la un colectionar la altul.

NFT – Un cod ce defineste autenticul

Cum pot cumpara un NFT?

Pentru a cumpara un NFT, singurul lucru de care aveti nevoie este un portofel digital, cum ar fi Coinbase Wallet sau MetaMask, care va permit sa deschideti un cont si sa adaugati criptomonede in el. Este posibil sa cumparati criptomonede, cum ar fi Etherium, in functie de care sunt acceptate de furnizorul NFT sau de piata. Acestea pot fi adaugate in portofel cu ajutorul unui card de credit.

De unde se poate cumpara un NFT? 

Exista mai multe piete, cum ar fi Winechain, care permite un contact direct între crame si consumatori. Veti putea stoca vinul in depozitul dedicat la Winechain pana cand veiti putea solicita expedierea sau vinde NFT-urile. Producatorii au posibilitatea de a selecta vinurile pe care le vor vinde si au un canal de distributie direct la consumatori, prin intermediul comunitatii de cumparatori de la Winechain.

Modelul de afaceri al pieței BlockBar este putin diferit, deoarece intentioneaza sa simplifice procesul de cumparare de vinuri si bauturi spirtoase Premium, sa elimine intermediarii si sa atraga un nou public. "Prin utilizarea NFT, le dam posibilitatea colectionarilor sa se conecteze direct cu marcile de lux si sa rezolve problemele de depozitare si autenticitate", explica Dov. Stocul fizic, achizitionat pe BlockBar, este depozitat intr-o unitate din Singapore, in timp ce NFT-urile sunt tranzactionate pe blockchain-ul Ethereum. 

NFT-urile ca instrument de marketing

Dornici sa ajunga la un public mai tanăr si mai experimentat din punct de vedere tehnologic, producatorii apeleaza la NFT-uri ca la un instrument de marketing inteligent, o modalitate inovatoare de a atrage noi consumatori si de a creste valoarea vinurilor lor. 

Yao Family Wines – crama din Napa Valley detinuta de fosta vedeta NBA Yao Ming – a scos la licitatie in 2021 o sticla din recolta 2016 a vinului sau emblematic, The Chop Cabernet Sauvignon, impreuna cu o editie limitata de NFT-uri, in cadrul unei vanzari unice.

In acelasi an, crama Mondavi a lansat un NFT, format din trei vinuri imbuteliate in 1.966 de magnumuri proiectate de casa franceza de porțelan Bernardaud, vandute impreuna cu o opera de arta generativa a lui Clay Heaton, pentru 3.500 de dolari fiecare. 

NFT si turismul viticol

Utilizarea NFT-urilor nu se limiteaza doar la sticlele de vin. Celebrul Domaine de Saint-Émilion, Angélus, a lansat o opera de arta NFT in iulie 2021. Este vorba despre o animație 3D a clopotului emblematic al castelului, in colaborare cu compania de investitii in fine wines Cult Wines, pentru a marca lansarea recoltei 2020. Vandut pentru 110.000 de dolari pe OpenSea, lotul a inclus un butoi de Angélus 2020 si o cină la proprietate oferita de directorul general, Stéphanie de Boüard-Rivoal. 

NFT-urile din sectorul vinului ofera consumatorilor nu numai posibilitatea de a achizitiona sticle rare, ci si de a avea acces la conținut exclusiv si personalizat. De exemplu, Maia Winery din Veneto a lansat primul avatar NFT legat de o marca de vin, iar in Romania, crama Gramma, a introdus pe piata un nou brand "Stramosi", intr-o editie limitata, producand 27 de sticle ca NFT. 

Transformarea sticlei într-o imagine virtuala este o noua frontiera care revolutioneaza piata de lux. Sunt cu un pas mai aproape de a proteja vinurile premium de contrafaceri – in 2022, piata mondiala a falsurilor valora 2,3 trilioane de dolari.

Mai am inca multe de inteles inainte de a face pasul spre primul NFT-ul, dar sunt convinsa ca acestea sunt un adevarat schimbator de joc pentru a asigura certificarea autenticitatii produselor in sectorul de lux in viitor. Iar unele vinuri chiar se incadreaza in categoria “lux”.

Referinte:

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES