Home Toate Nobletea soiurilor de vita-de-vie

Nobletea soiurilor de vita-de-vie

0 Comment

Vita-de-vie se incadreaza in zicala „cu nobletea te nasti”, pentru ca este una dintre plantele despre care s-a consemnat ca l-au slujit pe Om din cele mai vechi timpuri.

Care sunt soiurile nobile de vita-de-vie?

Daca ar fi dupa mine, as numi soiuri nobile, toate soiurile existente in Europa la momentul cand a aparut Filoxera pe acest continent. As numi soiuri nobile si toate soiurile aflate pe alte continente la momentul aparitiei devastatoarei insecte in Europa. Fiindca acela a fost un moment de cotitura incontestabil, moment de mare schimbare in viticultura mondiala. De la acel T-zero, nimic nu a mai fost la fel. Asa s-a nascut ulterior Lumea veche si Lumea noua a viticulturii, viticultura europeana si a restului Lumii, vita-de-vie altoita si cea pe radacini proprii.

Soiurile create ulterior pe fondul genetic al soiurilor prefiloxerice ar trebui sa se numeasca soiuri cu ascendenta nobila sau descendenti nobili. Asa cum soiurile nou create in ultimele decenii, cu rezistenta la anumite boli sau factori de stress se numesc PIWI, soiuri rezistente. Asa cum incrucisarile intre specii ale genului Vitis se numesc hibrizi interspecifici sau in cadrul speciei vinifera, intraspecifici.

O clarificare in acest sens este necesara, cu atat mai mult cu cat schimbarile climatice despre care se tot discuta si necesitatea adoptarii unor obiceiuri ecologice si economice, impun noi orizonturi cercetarii genetice si ameliorarii soiurilor, nu numai in viticultura.

De ce ar fi nobile doar cele 6 soiuri frantuzesti: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Chardonnay, Sauvignon blanc and Riesling? Gina Hennen, vinificator la Adelsheim Vineyard din Newberg, Oregon, sustine ca „aceste soiuri si-au castigat titlul regal in parte pentru ca ele au fost plantate pe tot globul si au format „piatra de temelie” a vinificatiei in ultimele cateva secole.” [2] Este parerea unui vinificator care lucreaza cu Chardonnay si Pinot noir. Oare daca ar vinifica Feteasca neagra sau Touriga nacional ar spune ca acestea nu sunt nobile?

Cu ce sunt mai prejos Syrah, Sangiovese, Saperavi sau Sarba? Am scris aleator aceste denumiri, dar lista este compusa din alte cel putin cateva sute de nume de soiuri care ar merita acest apelativ.

Amintiri dintr-un trecut nu prea indepartat

Sa privim putin statisticile de acum 60 de ani (nici acum, in 2022, nu sunt prea mari modificari in clasament) [1]. In 1961, cea mai mare suprafata viticola era detinuta de Italia: 1,7 mil ha. Spania avea si ea aproape 1,7 mil ha, iar Franta se situa abia pe locul al treilea, cu aproximativ 1,4 mil ha. Uniunea Sovietica avea atunci putin peste 1 mil ha. 

De ce mai ales soiurile frantuzesti ar fi nobile? Germania avea 79 mii ha si se afirma ca Riesling e soi nobil. De ce? Fiindca se preteaza la invechire? Fiindca se cultiva in conditii deosebite, uneori chiar vitrege? De ce nu ar fi si Assyrtiko soi nobil, ca Grecia avea atunci peste 200 mii ha si conditii grele de sol si clima, cum are si acum. 

Tot in jur de 200 mii ha avea si Romania la vremea aceea. Dar  Francusa nu e trecuta in lista soiurilor nobile, desi in secolele trecute a fost vedeta vinurilor pe mesele domnitorilor si imparatilor europeni, in celebrul sortiment de Cotnari!

Stiati ca dintre soiurile prefiloxerice romanesti, cele care au supravietuit si se cultiva si in zilele noastre: Batuta neagra, Feteasca alba, Feteasca neagra, Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Negru moale, Negru vartos si Tamaioasa romaneasca alba, rosie si vanata au puritatea biologica nestirbita? Ele de ce nu ar fi nobile?

Nobil poate fi sinonim cu distins, elegant, desavarsit, gratios.