Home Concursuri Peste 7.300 de vinuri, la Concours Mondial de Bruxelles. Noua din cei 310 experti ai juriului au reprezentat Romania

Peste 7.300 de vinuri, la Concours Mondial de Bruxelles. Noua din cei 310 experti ai juriului au reprezentat Romania

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Sesiunea de vin alb si rosu a Concours Mondial de Bruxelles a avut loc la Rende – Cosenza, intre 19 și 22 mai, acest concurs fiind unul itinerant. Au intrat in competitie 7.370 de vinuri, din 40 de tari. Juriul internațional a fost format din 310 experți, din 45 de tari. Dintre acestia, noua au reprezentat Romania: Valentin Ceafalau, Monica Dinu, Liviu Grigorica, Horia Hasnas, Sergiu Nedelea, Diana Laura Pavelescu, Cosmin Popescu, Cosmin Udrea si Mihai Vasile.

Conform site-ului oficial al competitiei, Franta a propus spre degustare cele mai multe vinuri (1.645), fiind urmata de tara gazda, Italia, cu aproape 1.400 de vinuri, pe locul al treilea situandu-se Spania (1.368).

Dintre cele 21 de regiuni italiene aflate in competiție, Calabria, gazda competitiei, a depasit chiar si cea mai mare regiune producatoare de vin din Italia, Veneto, in ceea ce privește inscrierile, asta in ciuda faptului ca producția anuala de vin din Calabria (96.600 hl pe an) este mult mai mica decat cea din Veneto (11.717.000 hl pe an).

Valentin Ceafalau este unul dintre juratii acestui concurs. El a reprezentat Romania la aceasta competitie timp de 15 editii si experienta acumulata ii permite sa explice in detaliu de ce este semnificativa aceasta competitie: „Importanța Concours Mondial de Bruxelles nu rezultă doar din greutatea si relevanța pentru piata a medaliilor acordate aici, ci si din faptul ca aceasta competitie reuseste, an de an, sa aduca in acelasi loc unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniu, indiferent ca vorbim despre producatori, somelieri, comercianti sau comunicatori.”

„Elementul de noutate al competitiei din 2022 il reprezinta introducerea unui mod de analiza calitativa. Daca punctajul clasic, realizat pe scala  celor 100 de puncte, este considerat o apreciere cantitativa, analiza calitativa presupune descrierea amanuntita a fiecărui vin degustat de catre toti juratii concursului. Potrivit CMB, datele astfel obtinute sunt folosite pentru realizarea unui profil aromatic-gustativ pentru fiecare vin in parte, cat mai exact și mai relevant pentru consumatori”, a detaliat Valentin Ceafalau.

Pentru ca degustatorii sunt esentiali in aceasta competitie, e semnificativ faptul ca, din anul 2004, organizatorii colaboreaza cu o echipa de cercetatori de la Institutul de Statistica al Universitătii Catolice din Louvain pentru a procesa rezultatele si a monitoriza profilul fiecarui degustator.

Cei aproape treizeci de ani de experienta au permis Concours Mondial de Bruxelles sa devina un eveniment de referinta in ceea ce priveste competitiile internationale de vinuri. Reputatia excelenta a procesului sau de selectie este unul dintre elementele cheie ale acestui concurs.

„De aproape 30 de ani, competitia noastra internationala a ghidat si directionat consumatorii in alegerea vinurilor de inaltă calitate din intreaga lume”, a declarat site-ului oficial al competitiei Baudouin Havaux, presedintele Concours Mondial de Bruxelles.

Foto credit: concoursmondial.com

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES