Domeniile Prince Matei devine Crama DeMatei. Game noi: Patima si Migala

by Wines of Romania
0 Comment
Crama DeMatei

Domeniile Prince Matei, parte a Vintruvian Group (impreuna cu Viticola Sarica Niculitel), se apropie de finalul unui proces extensiv de rebranding. Cu un nume nou si un design asezat in coerenta cu celelalte vinuri ale grupului, Crama DeMatei lanseaza si doua noi game de vin: Patima si Migala. Cea dintai este o colectie de cinci soiuri pure (monocepage), cuprinzand vinuri obtinute din Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca alba si Feteasca regala.

Migala este o gama dedicata cupajelor – unul rosu, din Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca neagra, unul rose, din Cabernet Sauvignon, Pinot noir si Feteasca neagra, si un cupaj alb, cel mai complicat dinte cele trei, care reuneste nu mai putin de sase soiuri: Feteasca alba, Feteasca regala, Chardonnay, Rhein Riesling, Aligote si Tamaioasa romaneasca. Si, pentru cei care cred ca sursa Aligote-ului ar fi cealalta podgorie a grupului – nu, este chiar Aligote nascut si crescut pe pantele din Dealu Mare! Mai mult, cele doua vinuri aniverseaza 25 de ani de la renasterea cramei si reorientarea catre vinuri de mare calitate.

Ambele game sunt dedicate pietei HoReCa, iar cei care urmaresc postarile pe retele sociale ale cramei stiu ca, in fapt, se pregateste o a treia supriza. “Muncim cu Patima si Migala pentru a implini Rosturile!”, este fraza care a circulat in ultima vreme in legatura cu Domeniile Prince Matei, deci, cat de curand, vom mai avea parte de noutati. Un “cat de curand” relativ, insa, din moment ce vinurile rosii Patima au un an si jumatate de maturare in butoaie de stejar, urmat de doi ani de invechire in sticla, semn ca lucrurile la Prince Matei se fac asezat, fara graba, asa cum ne-am fi asteptat, de altfel, de la creatorii Merlot-ului reper din Dealu Mare.

Mai mult decat atat, vinurile din gama Patima sunt in editie (foarte) limitata, cate 3.750 de sticle pentru fiecare eticheta, cu exceptia Fetestii Negre, unde vor fi disponibile 5.000 de sticle. In plus, sunt produse majoritar de pe parcele cu vii vechi, cu recolte mici, dar valoroase. De gustat, evaluat si, eventual, tezaurizat cat de repede, inainte sa dispara!

Ce spune producatorul despre Patima si Migala

Noi nu am gustat (inca!) vinurile, insa descrierile producatorului ne-au cam facut pofta. Asa ca va transmitem si voua ce am aflat pana acum si va invitam sa aflati mai multa amanunte in direct, in cadrul webinarului dedicat Cramei DeMatei, pe 31 mai:

Patima Feteasca Neagra

Soiul reprezentativ pentru Romania si, in mod special, pentru Dealul Mare, provine dintr-o mica parcela de pe Dealul Dumbala, Zoresti. Productia este de circa 3000 kg/ ha, recoltarea este manuala si durata de maturare in butoaie de stejar este de un an si jumatate. Dupa ce este imbuteliat, vinul se mai odihneste doi ani inainte de lansare.

Aromele de magiun de pruna, specifice soiului, cirese negre, intr-o combinatie eleganta de crema de ciocolata amara, tutun de pipa şi note balsamice pe finalul aproape interminabil il fac unul dintre vinurile de referinta ale cramei noastre.

Cu aciditatea destul de ridicata, taninurile robuste si o structura importanta, este un vin care poate fi pastrat cu usurinta peste 10 ani ca apoi sa fie consumat la apogeul evolutiei sale.

Recomandam servirea vinului la o temperatura de 14 – 16 °C alaturi de preparate ca: steak de vita, preparate traditionale romanesti din carne de miel si porc, legume la gratar, branzeturi mature si deserturi cu ciocolata neagra sau papanasi cu toping de visine.

Alc.: 14,5%, aciditate: 5,31g/l, zaharuri reziduale: 0,98g/l.

Patima Merlot

Parcela de Merlot folosita pentru acest vin este situata pe dealul Teganeanu, cu o expozitie S-SE, iar solul este argilos cu insertii de calcar si bogat in oxizi de fier, ideal pentru acest soi. Vinul rezultat este exceptional de structurat si bogat in substante colorante si antioxidante. Varsta plantelor este de peste 40 de ani.

Culoarea este de un rosu rubiniu intens si profund, aproape opac.

Este un Merlot excelent, foarte intens, eteric, cu note de visine, violete, lemn dulce, piele si cacao, cu gust plin, catifelat si armonios, care invaluie palatul lasand un final lung, proaspat si vibrant.

Vin de lunga evolutie, inainte de consum, trebuie aerat cel putin 2 ore si servit la 16-18 °C.

Asociere culinara: vanat cu pene, antricot de berbecut, branzeturi cu maturare lunga, dar si deserturi pe baza de ciocolata neagra.

Alc.: 14%, aciditate: 5,32 g/l, zaharuri reziduale: 1,89 g/l

Patima Cabernet Sauvignon

Acest Cabernet este recoltat de pe Dealul Zorilor, de pe o parcela cu o orientare atipica, N-NE, mai racoroasa. Vita de vie are o varsta intre 40 si 50 de ani, iar productia este de circa 3000 kg/ha. Culesul este strict manual, fermentatia malo-lactica are loc in butoaiele de stejar in care vinul isi desavarseste evolutia pentru o perioada de un an si jumatate. Mare parte din baricuri sunt din stejar francez, dar se folosesc partial si butoaie romanesti si italiene.

Este un vin rosu rubiniu cu nuante adanci de granat. Intriga prin notele de fructe, fascineaza cu notele sale picante, surprinde cu o dulceata vag insinuata. Este plin de arome fructate care amintesc de prune, cirese si afine. De asemenea, este imbogatit de note de cacao si nuante picante de piper negru, scortisoara si anason .

Gustul sau este aromat, vegetal, invaluitor, delicat, cu un postgust placut de fructe supracoapte.

Se recomanda oxigenare cu 2 ore inainte, temperatura de servire 16-18 C in pahare balon.

Se asociaza cu preparate culinare de structura importanta: steak-uri, brasato, tournedo Rossini sau trufe de ciocolata belgiana.

Alc.: 14,5%, aciditate: 5,11 g/l, zaharuri reziduale: 0,96 g/l

Patima Feteasca Alba

Vin din strugurii culesi de pe Dealul Teganeanu. Mineralitatea solurilor argiloase si calcaroase este perfecta pentru cultivarea acestor struguri, iar localizarea acestei parcele, la jumatatea pantei, face ca vita de vie sa fie mereu aerisita.

Cu o culoare galben pai, este un vin cristalin, proaspat si mineral, care galvanizeaza nasul cu note florale de fructe de soc, musetel si lemongrass, impodobite cu nuante de citrice si gutui.

In gust este echilibrat, iar notele fructate de para si gutuie se completeaza armonios cu cele minerale, totul culminand cu o placuta salinitate care confera volum si caracter. Final elegant, invaluitor si plin, cu o persistenta lunga.

Temperatura de servire 8-10 C. Ideal alaturi de preparate din carne alba si branzeturi moi, dar si preparate cu fructe de mare.

Alc.: 13,5%, aciditate: 5,75g/l, zaharuri reziduale: 1,35g/l

Patima Feteasca Regala

Feteasca Regala este unul dintre cele mai cunoscute si cautate soiuri de struguri de vin din Romania. Din acest soi se poate obtine un vin corpolent, cu arome intense si cu un mare potential de invechire.

Stralucitor, limpede, te intampina cu un un spectru de arome larg si variat, articulat pe ierburi salbatice, ginestra, piersici si grapefruit, impodobit cu note de patiserie si note fine vanilate. In gust curge dens si sinuos, cu o aciditate granulara savuroasa, care lasa o senzatie foarte proaspata. Persistenta mare cu reveniri continue de agrise si nespole (mosmon japonez).

Acest vin poate fi savurat ca atare, la o temperatura ideala de servire de 8-10 grade Celsius, sau poate fi asociat cu mancaruri fine, precum fructe de mare, peste, legume proaspete si branzeturi fine sau, de ce nu, cu deserturi delicate.

Migala Cuvee 25 (rosu)

Este un maturat jumatate în butoaie noi, jumatate in butoaie de a doua si a treia trecere, cu note florale și de fructe negre. Coacaze negre si rosii zdrobite, dulceata de prune, dar si o nota de cedru sau mir. Oxigenarea scoate la iveală note de grafit. Nasul este proaspăt, răcoros, dar intens si complex.

Gustul este mediu spre plin, cu o coloana solida de taninuri rotunde cu granulatie fina, sustinut de aciditatea vibranta a fructelor rosii si negre, cu un final lung.

Temperatura de servire 14-16 C si poate fi excelent acompaniat de preparate din vanat cu par, fripturi la cuptor sau, de ce nu?, o tochitura moldoveneasca. La desert ar fi perfect lângă un cozonac.

Alc.: 14,5%, aciditate: 5,65g/l, zaharuri reziduale: 0,29g/l

Migala Cuvee 25 (alb)

Un cupaj indraznet, din sase soiuri, care ii confera o mare complexitate. Culoare galben pai cu reflexe verzui, strălucitor. Nas exotic, cu note de flori de primăvara, salcâm, primule, menta, mar auriu, ananas, pomelo si vanilie.

Mineralitatea și sapiditatea subliniaza complexitatea sa intriganta, pretandu-se foarte bine invechirii. Gustul este persistent, elegant si invaluitor.

Temperatura de servire recomandata este de 8-10 C. Poate insoti elegant preparate din crustacee, peste sau risotto dar si o tarta cu crema de vanilie sau un cheesecake cu glazura din fructul pasiunii.

Alc.: 13,4%, aciditate: 6,02g/l, zaharuri reziduale: 0,4g/l

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES