De Sfantul Andrei, evident, Cuvee Andrei! Cu urs sau cu vita?

by Radu Rizea
0 Comment

Aproape un milion de romani isi sarbatoresc astazi onomastica (si multi au si ziua de nastere in aceasta perioada!), cu mult mai mult decat numarul de sticle de Cuvee Andrei produse Avincis, in vechea podgorie a Dragasanilor. 

Dar, daca scoatem din ecuatie copiii si pe cei care nu au descoperit inca lumea vinului, s-ar putea ca macar o parte dintre sarbatoriti sa se bucure de o sticla ce le poarta numele – si da, Andrei este primul nepot al familii Stoica, proprietarii Avincis. Si, speram noi, cel care va duce mai departe traditia vinului exceptional din Dragasani.

Cuvee Andrei, un spectacol de fructe

Valea Oltului, la iesirea dintre Carpati, este bine cunoscuta deja pentru soiurile sale locale – Negru de Dragasani, Cramposie sau Novac – insa notorietatea sa se datoreaza, istoric vorbind, si faptului ca unele soiuri internationale s-au acomodat excelent la clima si solul de aici. Dintre acestea, Cabernet-ul Sauvignon a scris si rescris multe pagini de povesti, cu vinuri exceptionale nascute pe ambele maluri ale Oltului.

La Avincis, dincolo de grija deosebita investita in cresterea strugurilor, cules si fermentare, accentul cade si pe conservarea cu maxima acuratete a aromelor strugurilor, motiv pentru care mai putin de jumatate (40%) din vin este maturat in butoaie de stejar (90% dintre ele noi sau “de prima trecere”), timp in care restul vinului asteapta cuminte in vase de inox. 

Vinul maturat contribuie cu aromele complexe, de condimente, lemn sau vanilie “furate” din lemnul de stejar, in timp ce vinul pastrat in inox isi conserva prospetimea si notele de fructe negre de padure (mure, afine, coacaze).

Cuvee Andrei
Cuvee Andrei

Ce mancare asezam langa un pahar de Cuvee Andrei?

Dat fiind ca pasiunea pentru gastronomie s-a extins “ca focul” prin bucatariile romanilor, va propunem trei retete, in functie de cat timp vreti sa alocati gatitului, dar si cautarii ingredientelor.

  1. Friptura de urs in jeleu de mure

Bucata de muschi sau pulpa de urs se tine la bait 24-72 de ore (bait din vin, otet, morcovi, ceapa tocata, boabe de piper si, eventual un strop de vinars), se scurge si se arunca in slow cooker sau in cuptor, la foc mic, timp de 5-6 ore, alaturi de legume, masline, ciuperci. 

Cand e gata, se raceste, se taie felii sau cubulete si se trage printr-un jeleu de mure – de preferat facut cu gelatina alimentara, pentru a acoperi bine carnea si a preveni oxidarea. Pentru jeleu, se pune cate un kilogram de zahar la fiecare kilogram de fructe, la care se adauga 3 grame de gelatina – trebuie sa adaptati cantitatile la cata de multa carne gatiti – 100 de grame de jeleu la 1 kg de carne este mai mult decat suficient.

 2. Steak de vita la gratar

Aici chiar nu e nici o filosofie, decat ca e pacat de carnea de vita sa o faceti bine – in sensul de prea patrunsa. Un steak serios, de 3-4 centimetri grosime nu se tine decat 2-3 minute pe fiecare parte, pe un gratar bine incins. Apoi, un varf de cutit de unt deasupra, un strop de sare si de piper si gata! Pentru garnitura, data fiind aroma de padure a Cabernetului, sugeram ciuperci la cuptor sau la gratar dar, de fapt, aici doar guturile si imaginatia voastra conteaza.

 3. Cotlete de miel cu sos de menta

Caberneturile mature au deseori vagi inflexiuni de eucalipt sau menta asa ca, pentru a adauga complexitate, se potrivesc bine si cotlete de miel sau oaie la cuptor, usor mangaiate cu un strat subtire de miere cu nuci pisate, frunze de menta si un strop de usturoi sau de rozmarin.

La multi ani si pofta buna, Andrei si Andreea!

Sursa foto: 📷 Crama Avincis

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES