Home Evenimente Un festival de traditie, la o ora de granita cu Romania: Szegedi Borfesztival, sold out la ediția cu numarul 26

Un festival de traditie, la o ora de granita cu Romania: Szegedi Borfesztival, sold out la ediția cu numarul 26

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Orasul Szeged, din Ungaria, gazduieste, timp de zece zile, a 26-a editie a unui festival de vin initiat in 1991. Szegedi Borfesztival si-a deschis portile în 13 mai si va putea fi vizitat pana in 22 mai 2022, inclusiv.

Festivalul se reia dupa ce editiile din 2020 si 2021 nu s-au putut desfasura din cauza restricțiilor impuse in pandemie, iar de aceasta data numarul vizitatorilor e impresionant. Vinerea trecută, la ora deschiderii, toate cele cinci mii de bilete disponibile fusesera vandute. In fiecare an, la festival participa un numar insemnat de timisoreni, aradeni si oradeni, locul de desfasurare al evenimentului aflandu-se la circa o ora de granita dintre cele doua tari.

Printre zecile de crame participante se află și o reprezentanta a Romaniei: Crama Balla Geza.

In cadrul Szegedi Borfesztival este organizata si o competitie dedicata producătorilor de vin. Rezultatele concursului fost publicate marti, 17 mai. 

Iată vinurile castigatoare, pentru fiecare sectiune:

Cel mai bun vin rosu: Gunzer Csaladi Birtok  – Cabernet Franc, sec, 2017;

Cel mai bun vin alb: Font Pinceszet – Irsai Oliver, sec, 2021;

Cel mai bun rose: Szentpeteri Borpince – Nero Rose, sec, 2021;

Cel mai bun vin de desert: Elias Birtok – Megerint, Kesoi szuretelesu szurkebarat, 2018;

Vinul orasului Szeged: Babits Borászat – Tokaji Kesoi Szuretelesu Sargamuskotaly, dulce, 2019;

In afara concursului, cel mai popular vin, votat de vizitatori: Gunzer Tamás Pinceszete – Bocor Cuvee, sec, 2017.

Degustarile vor continua pana duminica, 22 mai. La finalul fiecarei editii a festivalului, din 1991, Academia Maghiara a Vinului acorda titlul de „Producatorul anului in Ungaria", cel mai prestigios premiu autohton pentru vinificatorii maghiari. In 2019, distinctia a fost acordata lui Csaba Koch, din regiunea viticola Hajos-Baja.

Borfesztival este doar unul dintre evenimentele organizate, in această perioada, in Szeged. Orașul aniversează, in fiecare an, prin zece zile de petreceri, dobandirea statutului de oras regal liber, eveniment petrecut in 21 mai 1719.

Pe langa Festivalul Vinului, din Piata Szechenyi, Targul de pe Pod a devenit fieful celor care produc obiecte traditionale populare, Piata Klauzal este dedicata gastronomiei, iar comerciantii isi intampina clientii in Piata Dugonics.

Foto credit: Szegediborfesztival.hu

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2023 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES