Vinul din fructe

by Echipa Wines Of Romania
0 Comment

Din ce se poate face vin?

Daca excludem strugurii, „vinul din fructe” se poate face din orice materie vegetala fermentata, careia i-au fost adaugate (pentru a declansa sau sustine fermentatia alcoolica) mai mult sau mai putin: zahar, apa, drojdii si substante azotoase sau aromatizante. 

Definitii ale vinului: 

Vinul este o băutură alcoolică (de 7-16%) obținută prin fermentarea sucului de struguri, fructele viței de vie.[1]

Vin/ Vinuri (vinisor, vinut, vinulet) este numita bautura alcoolica (de 7-16%) obtinuta prin fermentarea mustului de struguri.[2]

Vinul este un produs alimentar [3], obtinut prin fermentarea sucului de struguri.

Vinul este o bautura alcoolica obtinuta, de obicei, prin fermentarea strugurilor. Poate fi facuta si din alte fructe sau flori, cazuri in care fermentarea fructelor/ florilor se face cu apa si zahar.[4]

Alte vinuri, cum ar fi vinul de orz (barley wine) și vinul de orez (sake), sunt fabricate din materiale pe bază de amidon (cereale) și seamănă mai mult cu berea decât cu vinul, în timp ce vinul de ghimbir este fortificat cu alcool de origine vegetala. Vinul de orz este numit Barley wine, vinul din orez se numeste Sake, vinul din mere (petiant) este numit Cidru, cel din pere (petiant) se numeste Perry sau celebrul Lambanog – „cocos wine” – vinul din macerat de lapte si pulpa de nuca de cocos.

Reglementarile Uniunii Europene sustin denumirea oricarui produs fermentat din fructe sau flori „vin”, cu conditia ca aceasta denumire sa fie obligatoriu insotita de numele fructului/ florii din care a fost facut. Este o contradictie aici, fiindca prin comparatie, ar fi necesara reglementarea denumirii vinului ca „vin din struguri”, ceea ce nu se intampla, fiind subinteles ca VINUL se produce din STRUGURI

De ce sustinem ca VIN ar trebui numit exclusiv produsul obtinut din fermentatia alcoolica a strugurilor? Pentru ca strugurii sunt singurele fructe care au destul zahar si destula apa, destul acid, destule arome, polifenoli, taninuri, vitamine si mai ales destule drojdii salbatice cat sa inceapa fermentatia alcoolica fara niciun ajutor si sa o sfarseasca cu un produs finit pe placul omului, fara nicio interventie, gata de baut cu veselie.

Am putea da exemplul agriselor (care seamana cu boabele de strugure), dar ele nu au destul zahar. Sau curmalele, care pot fi extrem de dulci, dar nu au destula apa. Sau pepenele galben, care are si apa si destula dulceata, dar este lipsit de drojdii salbatice.

Din ce fructe sau flori se face cel mai des vin?

Vinul din fructe se face din: afine, afine si lamaie, agave, agrise, aloe, ananas, aronia, aronia si canabis, banane, capsuni, capsuni cu menta, cirese, coacaze (rosii sau negre), coarne, cranberry (merisoare), dovleac, fructul pasiunii, fructe tropicale, ghimbir, gutui, kiwi, litchee, mandarine, mango, maracuja, mere, morcovi, mure, paducel, paducel si porumbar, pere, porumbar, portocale, prune, rodii, sfecla de zahar, smochine, trestie de zahar, visine dulci, zmeura. 

Vinul de flori se face din: liliac, salcam (fortifiat), soc (linistit si petiant), papadie, trandafiri.

Exista si vinul din miere (hidromel) cu diferite fructe, pentru a nu folosi zaharul rafinat in initierea fermentatiei alcoolice.[5, 6]

Toate vinurile din fructe, flori sau miere contin alcool si majoritatea sunt folosite in scopuri medicinale. Utilizarea lor ca bauturi de agrement incepe sa fie din ce in ce mai raspandita, dar nu va ajunge sa inlocuiasca nici cidrul, nici sake-ul, nici vinul. Cu atat mai mult cu cat, pentru a multumi cati mai multi consumatori, se investeste in tehnologii pentru dealcoolizarea vinului. Ceea ce nu reprezinta o optiune a producatorilor de vinuri din fructe.

Care vin din fructe este primul in preferintele consumatorilor?

Contrar convingerii ca vinul din coacaze negre este cel mai cautat, cel mai popular vin din fructe este vinul din capsune („Strawberry wine”). De asemenea, nu trebuie sa facem confuzie intre „Orange wine” and „Wine from oranges”. „Orange wine” este vinul produs natural din struguri albi, prin macerare-fermentare, cel mai cunoscut fiind cel obtinut in „qvevri” (vase ceramice) inca din antichitate, in Georgia. „Wine from oranges” este vinul produs din fermentarea portocalelor, cu ajutorul zaharului si drojdiilor.

Mai exista si optiunea vinului cu fructe sau cu flori/ plante aromatice. Aici intra toate vinurile carora li se adauga arome sau extracte din fructe si vinul pelin, care este un vin aromatizat cu plante care-i dau un gust amarui, specific.

Indiferent din ce materie prima s-ar face, vinul este un produs pe placul multor oameni. Dar niciunul in afara vinului din struguri nu poate spune povesti atat de interesante, captivante si nepieritoare, care sa insoteasca omul in toate evenimentele din viata si dincolo de ea. 

Surse

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Strugure
  2. https://dexonline.ro/definitie/vin
  3. LEGE nr. 164 din 24 iunie 2015, viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole, emisa de Parlamentul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 472 din 30 iunie 2015, intrata in vigoare la 3 iulie 2015
  4. https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/wine
  5. https://dexonline.ro/definitie/hidromel
  6. https://apilink.ro/retete/retete-pe-baza-de-produse-apicole/51-hidromel-reteta-i

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES