Home Interviuri Vinul din Romania vazut de un somelier roman cu 15 ani de experienta in Italia

Vinul din Romania vazut de un somelier roman cu 15 ani de experienta in Italia

by Marinela Ardelean
0 Comment
Madalina „Madi” Ioana Muscalu

Madalina „Madi” Ioana Muscalu este un somelier deja consacrat. S-a intors in Romania de trei ani, dupa aproape 15 ani de experienta in Venetia. Si, desi a dat nas cu misoginismul inca peren de aici, cu indiferenta clientilor si lipsa de colaborare intre angajati, doreste sa ramana in Romania si sa promoveze vinurile de calitate oricui este dispus sa-i ofere cateva minute.

Interviu cu Madi Muscalu - Somelier

 

Wines of Romania: Ce inseamna sa fii somelier in Romania astazi?

Madi Muscalu: Este o poveste lunga, nu se poate defini printr-un singur cuvant, dar vine la pachet cu multe responsabilitati si dificultati, nu doar cu pasiune.

Wines of Romania: Care este diferenta dintre a fi somelier in Romania si a fi somelier in Italia, in Venetia?

Madi Muscalu: Aici, in Romania, nu se lucreaza in echipa. Lumea nu stie sa lucreze in echipa. Nu vreau sa intru in multe detalii, dar – ca sa simplific – este vorba de felul in care este platit angajatul. Se pune foarte mult accent pe „tips”, pentru ca in Romania oamenii din acest domeniu isi castiga existenta din tips si nu din salariu. Daca si-ar putea castiga existenta din salariu, ar fi mai uniti. Asa, sunt obligati sa isi castige existenta individual, pentru ca salariile nu sunt la nivelul Comunitatii Europene, desi facem parte din ea.

Acest lucru se resimte pana la masa clientului si, evident, intre noi, intre colegi, de la femeia care spala vasele pana la somelier, manager, sef de sala sau patron.

Wines of Romania: Cat ai lucrat in Italia ca somelier?

Madi Muscalu: 15 ani, dintre care 11 in acelasi loc. Dupa ce mi-am terminat studiile, am avut cateva experiente de debutant, cum e obiceiul, slujbe de noua luni – un an, apoi m-am stabilit intr-un loc si am ramas acolo 11 ani, la Osteria da Carla, la Carlo si la Michela, pe care ii ador.

Wines of Romania: Ce ai invatat, dupa anii petrecuti in Italia, cand ai revenit in Romania, acum trei ani?

Madi Muscalu: Am descoperit o alta realitate, de care nu imi dadeam seama din afara Romaniei. Ce am invatat? Sa fiu mai dura, mai puternica. Sistemul in sine dupa care se lucreaza in horeca este foarte dificil. Sa fii somelier nu inseamna doar sa te prezinti la masa clientului si sa prezinti istoria unui vin – asta daca si clientul iti ofera ocazia, pentru ca in Romania am gasit foarte rar persoane curioase in privinta vinurilor, si e destul de ciudat. Adica da, daca merg la o degustare de vin, unde platesc un bilet, atunci sunt curiosi, dar nu si cand au un somelier la indemana, in locul unde ies la pranz sau la cina…

Wines of Romania: Are legatura cu faptul ca inca nu s-a dezvoltat o cultura a somelierului disponibil in locatie? 

Madi Muscalu: Pot sa spun ca da, asa este. La noi, oamenii considera ca somelierul lucreaza la crama… Pe mine, cel putin, mereu ma intreaba: „La ce crama lucrati?”. Zambesc de fiecare data, cu respect, evident, si le spun ca un somelier nu lucreaza la o crama, ci intr-o structura in care sunt reprezentate mai multe crame, unde am o activitate mai complexa, ca nu favorizez nicio crama, ca vinurile sunt pasiune și viață… Aici putem vorbi oricat, despre ce sunt vinurile, dar nicidecum despre lucrat la o crama, desi aici, in Romania, majoritatea celor care lucreaza sau studiaza lumea vinului sunt angajatii unei crame.

Wines of Romania: De cand esti in Romania, te-ai lovit de misoginism?

Madi Muscalu: Oh, da! Pai eu nu sunt decat o domnita… Daca esti tanara si daca esti si un pic prezentabila, lumea te desconsidera. „Ia, ce-o mai vrea si domnita asta sa ne spuna acum, ha?”. Da, am intalnit. Si asta in conditiile in care vorbim despre o tinuta decenta, comoda, fara accesorii chic, fara unghii lungi, fara decolteuri.

Wines of Romania: Deci nu s-a schimbat nimic? Pentru că eu am intalnit aceeasi situatie in urma cu 7-8 ani, cand am revenit… De multe ori, oamenii nu le ofereau suficienta credibilitate femeilor care incercau sa prezinte un vin sau sa spuna ceva despre o crama.

Madi Muscalu: Da, iar Iasul este in estul Romaniei, care e in estul Europei… Se schimba mai greu unele lucruri. In Bucuresti nu am intalnit asemenea lucruri, dar acolo era vorba si de alta structura, una de prestigiu, Kaiamo, unde sunt oameni extraordinari, tineri, pasionati.

Wines of Romania: Ce sfaturi ai pentru o persoana – barbat sau femeie – care isi doreste sa devina somelier profesionist intr-un restaurant din Romania?

Madi Muscalu: In primul rand, sa incerce sa capete experienta de munca in afara Romaniei, pentru a intelege cum trebuie desfasurata cu adevarat aceasta munca.

Somelier Madalina „Madi” Ioana Muscalu

Wines of Romania: Iar cei care nu pot, fie pentru ca nu au conexiunile sau nu cunosc limba, sau din alte motive?

Madi Muscalu: Exista si la noi posibilitatea de a studia bine. Nu vreau sa fac publicitate, dar exista cursurile academiei de ospitalitate OHMA, care se desfasoara sub umbrela WinsedSwiss, una dintre cele mai bune scoli din domeniul horeca din Europa si chiar din lume, daca nu ma insel. Dar este foarte mult de studiat si trebuie sa fii cu adevarat pasionat. Pe de alta parte, daca esti cu adevarat pasionat si vrei sa faci lucrurile cum trebuie, vei gasi gasi mereu o cale.

Wines of Romania: Cum vezi vinul romanesc si viitorul sau?

Madi Muscalu: Cred ca se simte determinarea producatorilor romani de a ajunge pe podium, de a obtine recunoasterea unei calitati comparabile cu cea a vinurilor din afara. Si sunt optimista.

Wines of Romania: Se intampla sa stiu ca in Italia aveai tot timpul dupa tine un vin romanesc de aratat si de gustat. Nu cumva promovai mai mult vinul romanesc in Italia decat reusesti sa o faci aici, in Romania?

Madi Muscalu: Da, da. Fiind departe de meleagurile unde am crescut, mi-am dorit mereu sa le arat celor din Venetia vinurile romanesti si imi aduc aminte ca am dus multe vinuri, inclusiv Anima Trei Fete Negre, iar reactia angajatorului meu, Carlo, a fost de „Mamma mia! Cine sunt oamenii astia care isi permit sa tina trei recolte pentru a realiza un asemenea vin?”. Adica este un lux sa pastrezi vinul atat, este dovada de potenta financiara. Si adevarul este ca exista in Romania si crame cu potential financiar, si crame boutique ale unor oameni pasionati cu adevarat, care nu au aceeasi putere financiara…

Wines of Romania: Care este soiul tau preferat?

Madi Muscalu: Imi plac soiurile rosii din regiuni mai racoroase. Vinurile de pe Etna, din nordul Italiei… Din Romania am remarcat vinurile Ferdi, unde sunt niste cupaje interesante cu soiuri romanesti si soiuri internationale. Si cele de la Crama Histria, ale lui Paul Fulea. Sunt crame mici, dar cu oameni foarte pasionati!

Wines of Romania: La final: ai un sfat pentru romanii care se gandesc sa se intoarca definitiv in tara?

Madi Muscalu: Sa fie indrazneti, sa fie nebuni, sa aiba curajul de a face lucrurile pe care si le doresc si la care viseaza. Oricum, iti trebuie mult curaj sa lasi o asemenea viata in spate, sa renunti la confort – dar uneori exista prea mult bine si strica, nu? Unii avem nevoie de provocari. Daca nu m-as fi intors, nu as fi relizat atatea lucruri, as fi ramas cu aceeasi perspectiva asupra lumii. Sa nu se astepte la ceva usor, dar sa indrazneasca, acesta ar fi sfatul meu.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES