Vinuri de sarbatorit 1 mai. Multe, bune sau de cursa lunga?

by Wines of Romania
0 Comment
1 mai

Gata! Avem la pranz si mare parte din zi peste 20 de grade, s-a lungit ziua cat sa apucam sa ne bucuram de soare, sa ne putem bucura fara griji de un 1 mai asa cum se cuvine, nici prea cald, nici prea racoros, cat sa permita si gratarele traditionale dar si  pe cele vegetariene, si salatele de fructe de mare, si carnurile la cuptor sau pe cele la tigaie. 

Sunt zile de nascut amintiri cu prietenii sau cu familia, fie pe plaja, pe munte, pe barca sau intr-un city break prelungit in Romania. 

V-am pregatit o lista de optiuni, dupa buget si preferinte, care sa va faca intalnirile si evadarile mai placute. Vinuri pentru o zi libera, pentru insotit preparate gustoase sau, pur si simplu, de impartit cu cei aproape de suflet.

Vinuri pentru gratare de peste

A fost sarbatoarea scrumbiei la Braila, recent, deci cateva exemplare ale acestui peste incredibil de gustos, dar imposibil de gatit in casa, se vor afla cu siguranta pe gratarele care sfaraie azi. Chit ca ati “indulcit-o” sau nu (adica ati lasat-o cu sare pe toate partile, ca sa isi “traga” atat gust cat are nevoie) sau daca o pregatiti cu sos de rosii si usturoi, scrumbia are nevoie de un vin cu arome puternice, care sa o echilibreze. Incercati cupajul Herb de Tamaioasa cu Sauvignon blanc (demisec) sau cel de Muscat Ottonel cu Sauvignon blanc (sec), din aceeasi gama, de la Domeniile Averesti.

Pentru o asortare traditionala, un Sauvignon blanc bio de la Domeniul Bogdan, un Nec Plus Ultra de la Jidvei, iar pentru cei fara constrangeri de buget, un Caii de la Letea volumul II (un pic fumee).

Daca folositi sosul de rosii cu usturoi, poate ar fi cazul sa va indreptati mai degraba catre un rose tanar, intens, dar care sa pastreze si o componenta vegetala, nu neaparat dominat de fruct. O Feteasca neagra rose Mirachi de la Crama Histria sau de la Domeniul Coroanei Segarcea, s-ar potrivi bine, dar la el de bine merg si soiuri mai picante – de gustat cupajul de Cabernet sauvignon si Syrah proaspat lansat de Jidvei sub eticheta Weinland sau Merlot-ul rose din gama Virtuoz de la Gramofon Wine.

Pentru pesti mai delicati si cu mai putin intensitate aromatica (pastravi, pesti de captura), dar si pentru gratarele vegetariene (vinete, dovlecei, ceapa, morcovi si un strop de branza de migdale / caju, cu un fir de pesto deasupra), este nevoie de vinuri mai delicate, dar nu de-a dreptul neutre – in aer liber, aromele vinului sunt oricum resimtite mai putin intens. 

Feteasca alba Maria (gama Owner’s Choice de la Jidvei), cea de la Liliac sau Feteasca regala Marama de la Domeniul Coroanei, cea de la Pivnita Savu se potrivesc pentru bugete medii. Daca nu vreti sa cheltuiti prea mult, cea de la Crama Telna este potrivita cu orice buzunar. Si, daca aveti sansa sa gasiti, o recomandare calduroasa de vin (rece) este deja recunoscutul Aligote Caii de la Letea, indiferent ca e volumul I, II sau editia Princeps. Potrivit si pentru salatele de fructe de mare, shrimps, caracatita si alte vietati marine…

Daca puneti pe gratar pesti mai exotici si cu carnea mai rosie (de la somon la ton), va fi nevoie de vinuri rose mai intense si mai picante, si nu neaparat din recolta anului trecut. Recomandam cu incredere Mysterium rose de la Jidvei (Cabernet, Pinot noir, Syrah) sau Caii de la Letea Princeps rose (Feteasca neagra, Pinot noir, Syrah). Pentru bugete mai putin generoase, Bistrot de la Domeniile Prince Matei, Nativa Rose de Averesti de la Domeniile Averesti, Vinul Cavalerului de la SERVE sau Syrah Nomad de la Aurelia Visinescu.

Vinuri alaturi de pui si alte inaripate

Pentru gratarele de pui, potarnichi sau prepelite, asortarea cu vinul depinde de condimentele folosite. Puiul tinut cu smantana, zeama de lamaie si un strop de menta, de exemplu, va cere vinuri albe usor aromate (cupaje cu Muscat, Tamaioasa sau Sauvignon blanc-uri), cel neatins decat de sare si piper, albe proaspete mai neutre (Feteasca alba sau regala, Rhein Riesling, Chardonnay proaspat si neatins de lemnul de stejar), iar cel cu ardei iute (sos sau boia) si alte picanterii, cu rose-uri. 

Pentru prima si ultima optiune, puteti folosi ghidul de la pestii de mai sus, dar pentru carnea simpla, aromata doar de lemne si carbuni, ar trebui sa mentionam Chardonnay-urile de la Liliac, Gramofon (unde creatorii se joaca cu patru tipuri diferite de Chardonnay) si Terra Romana de la SERVE, Rhein Riesling-ul Maria de la Jidvei, dar si cupajul de Feteasca regala si Feteasca neagra vinificat in alb de la Domeniile Prince Matei.

La pui picant, mai putin pretentios decat carnea rosie de peste, mai puteti incerca si rose-uri clasice, cum ar fi Nativa (Merlot) de la Domeniile Averesti), Promessa de la Aurelia Visinescu (Pinot noir, Pinot Grigio, Syrah), Moments de la Crama Mennini (Pinot noir, Negru de Dragasani) sau Reveria de la Crama Strunga (Feteasca neagra).

Cea mai buna pasare e tot porcul… cu un vin rosu

In aer liber, la un gratar traditional, cu cefe, carnati, pastrame si cotlete, prioritatea clara este de a exploata la maximum traditiile autohtone. Asta insemna fie o asortare cu vedeta inca necontestata a strugurilor locali, Feteasca neagra, si un pretendent nou venit, dar care tinteste catre un loc cat mai sus in top, Negru de Dragasani.

La cel din urma, lucrurile sunt mai simple – fiind un strugure relativ recent, este inca destul de putin plantat. S-a consacrat in locul de bastina, unde Avincis si Crama Mennini au cateva versiuni excelente, a facut performanta in Dealu Mare, unde il gasiti la Vitis Metamorfosis, si a aparut recent si in alte zone din Oltenia – il gasiti la Vinarte atat in gama Prince Mircea (rosu), cat si alaturi de Feteasca neagra, in cupajul rose Nedeea. 

Pentru carnuri picante, puteti experimenta si cu un vin inca necunoscut, dar foarte foarte promitator – Demeter, cupaj de Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon.

La Feteasca neagra, lucrurile se complica un pic, pentru ca exista deja foarte multe expresii ale acestui soi, care mai de care mai personale, care isi adopta cu usurinta locul de nastere si il transmit mai apoi prin arome si gust. Cert este ca toti producatorii de mai sus au macar o Feteasca neagra interesanta, de la cei din nord (Strunga, Averesti), la cei de pe delurile din Sud (Dealu Mare, Dragasani, pana spre Mehedinti), dar si in fierbinteala Dobrogei sau racoarea Transilvaniei. Sfatul nostru este sa le gustati, in timp, pe toate. Sa simtiti diferentele, sa alegeti ce va place, sa cautati altele similare si, la viitorul 1 mai, sa aveti vinul deja pregatit!

Si daca, dupa atatea optiuni, inca vi se pare ca vinul e scump, nu uitati ca un vin „la cutie” (bag-in-box) este la fel de indelung si amanuntit verificat ca orice vin la sticla.

Petrecere frumoasa si vinuri bune!

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES