Home Stiri Chardonnay – oglinda fidela de terroir

Chardonnay – oglinda fidela de terroir

by Maria Olguta Petre
0 Comment

Scurt ghid despre cel mai versatil vin alb

Nu exista regiune in Lume unde sa nu fie plantat macar un butuc de Chardonnay, asa cum nu exista tara unde se consuma vin, care sa nu comercializeze Chardonnay. In Romania avem 2.002, 37 ha cultivate cu acest soi.

Chardonnay este un soi apreciat pe scară largă, mai ales pentru că a fost adaptat de catre pepinieristi și viticultori la diferite areale și climate (componente ale notiunii complexe de terroir). Cu toate acestea, indiferent unde este cultivat, este asociat cu finețea și aromele bogate.

Chardonnay_Jidvei

Chardonnay – origini

Chardonnay provine initial din Saone-et-Loire, dar a fost plantat din Burgundia pana in Champagne, cu precadere in Cote d’Or, Saone-et-Loire si Marne. Prima mentiune despre Chardonnay vine inca din 1583, sub sinonimul sau Beaunois, adica din Beaune.

O mentiune mai precisa despre Chardonnay s-a facut intre 1685-1690, intr-un mic sat numit Saint-Sorlin, unde era denumit „Chardonnet” si apreciat ca “facand cele mai bune vinuri!”

Ortografierea moderna a numelui Chardonnay a inceput sa fie folosita in secolul al XX-lea.

Chardonnay a fost confundat cu Pinot Blanc pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, din cauza asemanarii lor. Cu certitudine rude si putem afirma aceasta, fiindca s-a demonstrat filiatia prin analiza ADN, Chardonnay are ca parinti Pinot x Gouais Blanc (Bowers, 1999). Fratii sai sunt Gamay Noir, Aligoté si Melon.

Chardonnay in sine a fost folosit ca parinte pentru multe soiuri diferite din intreaga lume. In Franta, Chardonnay a fost incrucisat cu Baroque si a rezultat Liliorila; in SUA a fost incrucisat cu Seyval Blanc pentru a produce Chardonel. In Elvetia, Chardonnay a fost incrucisat cu Chasselas pentru a produce Charmont si Doral.