Home Toate Consumul de vin in 2023 – tendinte si provocari

Consumul de vin in 2023 - tendinte si provocari

0 Comment

Tari mari producatoare de vinuri se confrunta cu scaderi ale vanzarilor care pot fi catastrofale pentru domeniu. Din cauza vinului dealcoolizat? Din cauza supraproductiei? Din cauza crizei de sticle? Sa vedem ce alte cauze tulbura industria vinului din zilele noastre

Incotro se indreapta consumul de vin

Intr-o piata in care vinul fara alcool devine pe zi ce trece vedeta. Unde vinurile cu tot felul de extracte (lavanda, fructe, plante aromatice) castiga teren prin noutate. Acolo unde sustenabilitatea duce la ambalarea vinului in sticle din carton sau doza de aluminiu (orice, reciclabil sa fie).

Apare tendinta a consumatorilor de vin clasici, de a merge catre nise noi. “Daca tot beau putin, macar sa beau ceva ce nu bea toata lumea.” Aici poate fi sursa succesului vinurilor din tari “nevazute” pana acum pe larg in piata viticola a Lumii, cum este Romania. Aici este succesul Republicii Moldova, al Indiei, al Bulgariei. 

In continuare Statele Unite ale Americii raman cel mai mare consumator de vin din Lume. Pentru ca ei consuma vin din inertie si vinul european este inca, pentru ei, un mod de a-si arata emanciparea. Este locul unde putem intra cu vinurile romanesti mult mai usor decat in pietele virgine, unde credem noi ca mergem sa le aratam vinul, ca si cum ei abia atunci ar descoperi focul. Aceste piete, in contextul globalizarii tendintelor de reciclare, sustenabilitate, scadere a consumului de alcool, este mai mult probabil ca nu se vor deschide complet niciodata, iar eforturile noastre ar pieri din fasa.

Cheltuim banii de promovare sa mergem cu vinurile in Asia, in Extremul Orient, in Japonia. Cand ar fi mai simplu sa facem putin mai mult efort sa recucerim America. Diaspora romaneasca din America este mult mai muneroasa si mai cu “dor de acasa” decat populatia care nu ne cunoaste, din tarile asiatice. 

Un reviriment catre soiurile autohtone si aratarea lor catre consumatorii americani, cu atat mai mult cu cat comunicarea este mai la indemana in limba engleza, ar deschide noi oportunitati exportului de vin romanesc. La fel si folosirea la plantare a soiurilor creata de cercetarea romaneasca, ce pot rivaliza cu aceste PIWI care au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate de catre lumea vinului.

Tari mari producatoare de vin, precum Franta, se confrunta cu criza de supra-productie si distileaza cantitati enorme de vinuri, transformandu-le in alcool de uz sanitar. Pandemia recenta, razboaiele, cataclismele naturale, cutremurele, toate acestea soldate cu victime, aduc in atentie nevoia de materiale dezinfectante, dar oare acesta este viitorul vinului?

consum

Contextul mondial al productiei de vin

Intereseaza pe cineva din industria viti-vinicola romaneasca studiile cu privire la efectul gazelor de sera? A calculat cineva consumul de apa pentru obtinerea unui litru de vin romanesc? Stiati ca exista studii care au determinat cata apa se consuma pentru fiecare unitate de produs fabricat de catre om? Ca pentru obtinerea unui kilogram de ciocolata se folosesc 20000 litri de apa? Ca s-a calculat inclusiv cata apa se uzeaza pentru obtnerea unui kilogram de pastrav de crescatorie!

Noi invatam, la viticultura, din manuale mult ramase in urma, ca vita-de-vie consuma 60-70 de litri de apa pe an. Aceasta informatie este azi total insuficienta, fiindca nu asa trebuie sa ne raportam. Studiile arata ca pentru un litru de vin se consuma 800 de litri de apa, care include, pe langa apa absorbita de catre radacini, evapo-transpiratia, apa din precipitatii, apa folosita la tratamentele fitosanitare si in vinificatie, chiar si apa necesara spalarii aparaturii de laborator cu care se fac determinarile parametrilor vinului.

Intereseaza pe cineva de la noi ca fiecare crama cu pretentii de enoturism sa aiba posibilitatea de a fi accesata si de catre persoanele cu dizabilitati? Exista in acest moment un curent extrem de rapid si o adevarata intrecere, in dotarea cramelor care ofera si servicii turistice, cu rampe de acces cu caruciorul cu rotile si angajarea de personal care poate comunica si cu persoanele cu deficiente de vaz sau de auz. Pai… noi inca nu stim exact cate crame romanesti ofera enoturism…

Se pune tot mai mult accent pe consumul de vin in situ,